МОСТИСЬКИЙ ДЕКАНАТ Тишковичі - місце паломництва на Мостищині ... із Дитятком, що на грудях
зустрічає усі люди,
ще й усмішкою вітає,
за нас Бога все благає!
Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ

Головна | Новини Деканальні Парафіяльні | Духовенство Духовенство деканату Священики Тишкович | Богослужіння | Храми

Список публікацій

Людина тому є людиною, бо здатна і покликана обирати добро!
Кожне людське життя не безцільне, адже будь-яка людина у ньому покликана до певної мети. Нам, людям, властиве покликання, яке, між иншим, тісно пов’язане із нашим щастям і спасінням. Мабуть, єдиними найщасливішими у світі людьми були Адам та Єва, а з ними – і всі Господні святі. А такими вони стали і сьогодні поміж нами є тому, що спілкувалися з Богом і завжди продовжують це робити, і через це вміють помічати, відчувають своє покликання, а з ним – Боже благословення на щастя. Але сучасні діти – справді СУЧАСНІ, адже є залежними (рабами) свого часу-диктатора, не хочуть бачити й не бачать, що кожної миті свого життя стоять перед вибором. Ми завжди, майже щосекунди, щось вибираємо, здійснюємо певний вибір. Отже, наше завдання – постійно перебувати у контакті-зв’язку з тим, хто кличе, хто пропонує нам якесь цікаве «життєве завдання».


Детальніше »»»
Дата: 11.09.2012 12:13 340

Сучасний світ з його нестримним інформаційним потоком, пропозиціями нових товарів чи послуг за меншу чи більшу ціну, гонитва за поповненням власних гаманців і банківських рахунків займає перше місце в житті й діяльності чи не більшості людей на земній кулі. Таке споживацтво входить у суперечність із християнством, яке через перо святого апостола Йоана Богослова радикально, однозначно й вичерпно твердить: «Не любіть світу, ні того, що в світі. Коли хтось любить світ, в того немає любові Отця…» (І Йо. 2, 15). Однак серед християн, зокрема частих й активних прихожан храму, такі настрої й темпи життя не лише трапляються, але інколи й переважають.


Детальніше »»»
Дата: 11.09.2012 11:59 301

У нашій державі жоден день не можна прожити спокійно. Це рефлекторно відображає українська преса. Коли вітчизняні ЗМІ, а з ними і вся громадськість, стереотипно заявляють про Україну, що вона – одна з перших у світі за рівнем освіченості населення і належить до лідерів серед чисельності шкільного та студентського населення країни – ми в це віримо і, водночас, спостерігаємо на досвіді в переповнених в останні дні тижня маршрутних таксі. Однак у нещодавньому номері «Експресу» описана цікава статистика: виявляється, кожен п’ятий українець… – не навчається. Коли б ці два, здавалось би, протилежні один одному факти – похвальбу освіти в Україні та неосвіченості кожного п’ятого громадянина нашої держави – почув пересічний європеєць, він би звинуватив наше суспільство в соціальному безладі. Все це засвідчує проблеми на українській освітянській ниві.


Детальніше »»»
Дата: 11.09.2012 11:57 225

І. Милосердя і гріх
1846 Євангеліє - це одкровення в Ісусі Христі Божого милосердя до грішників (Пор. Лк. 15.). Ангел сповіщає це Йосифові: «Ти даси йому ім'я Ісус, бо Він спасе народ Свій від гріхів їхніх» (Мт. 1,21). Те саме можна сказати про Євхаристію, таїнство Відкуплення: «Це кров моя (Нового) Завіту, яка за багатьох проливається на відпущення гріхів» (Мт. 26,28).
1847 «Бог, Який сотворив тебе без тебе, не спасає тебе без тебе» (Св. Августин, Проповіді, 169, 11, 13.). Прийняття Його милосердя вимагає від нас визнання наших провин. «Коли ми кажемо, що гріха не маємо, то ми самі себе обманюємо, і правди в нас немає. Якже ми визнаємо гріхи наші, то Він - вірний і праведний, щоб нам простити гріхи наші й очистити нас від усякої неправди» (1 Ів. 1,8-9).  


Детальніше »»»
Дата: 11.09.2012 11:34 298

Рух «Матері в молитві» України — це групи матерів, які регулярно збираються для спільної молитви з благословення Патріарха та зокрема кожного правлячого єпископа Української Греко Католицької Церкви для своєї єпархії. Ці спільноти зорганізовані в єпархіяльні і національну спільноту. Всі національні рухи «Матерів в молитві», «Батьків в молитві» та «Дітей віри» об’єднуються в спільноту «Утіха», що має свій осідок у Севенуоксі (Англія). Вони стають асоційованими членами міжнародної спільноти «Утіха». Провідницею цього руху є Мати Божа.

Кожна спільнота утворюється з благословення пароха. У кожній єпархії бажано мати духівника. Духовна концепція і мета спільноти полягає в тому, щоб разом служити Господеві, нести любов і утіху, надію іншим людям та бути світлом в темному світі. Таке служіння — це намагання заохочувати матерів, батьків і молодих людей зустрічатися разом, і підтримувати один одного молитвою та дружнім спілкуванням.


Детальніше »»»
Дата: 24.08.2012 16:03 258

«І народом великим тебе Я вчиню, і поблагословлю Я тебе, і звеличу ймення твоє, і будеш ти благословенням». Бут. 12, 2

Цього року ми знову маємо нагоду святкувати День Незалежності України. Це святкування вкотре спонукає нас, віруючих християн, подякувати Господеві, нашому Визволителеві, за дар свободи для нашого народу. Адже це один з найбільших дарів, який був даний кожному з нас нашим Творцем у момент створення людини на Божий образ і подобу, та становить беззаперечне право кожної особи.


Детальніше »»»
Дата: 24.08.2012 15:47 244

Упродовж трьох століть, щороку, 15 липня, на свято Положення чесної ризи Богородиці у Влахерні глибока віра веде побожні серця до маленького прикордонного села Тишковичі, відомого на Мостищині як місця диво-цілющого джерела – дару Пречистої Богородиці. Здається, що вже й саме повітря тут промовляє: «...молитов наших в час журби не відкинь, а від бід визволи нас Єдина, Чиста і Благословенна». У той час, «коли на волю проситься сльоза» й останній промінець надії гасне, а немічна душа «ридає з болю» – до ікони прикладись, прочанине, і «притулись до серденька Марії»... Це серце Матері Небесної Любові, що годинами чекає тут усіх, хто спокою прагне, кличе всіх, хто йде до нього з надією на краще, і ніхто звідси не виходить із порожніми руками.


Детальніше »»»
Дата: 24.07.2012 11:03 897

Цьогоріч, 13-15 липня проща до Тишкович знаменувала особливе тридневне вшанування Пресвятої Богородиці, прославленої в іконі над чудотворним джерелом у лісі. В рамках організації святкування Року Святих Таїнств 2012 у Тишковичах було проведено зїзд християнської молоді, що прибула сюди з Самбора, Стрия та прикордонних сіл Мостищини з метою відновлення давньої місцевої традиції відпустового місця Пречистої Діви Марії. Ось такі відбувались молодіжні заходи: 
І. 13 липня, пятниця запамяталась для тишківчан та мешканців навколишніх сіл тим, що вперше за роки пострадянського періоду, саме цього року була зорганізована хресна дорога від храму до цілющого джерела. В очоленні трьох священиків - о. Тараса Рисея, о. Ігоря Бориса та місцевого настоятеля о. Володимира Пащака розпочалась молодіжна хресна дорога, де чисельна молодь і старші на своїх плечах несли великий дубовий хрест, що  пригадав усім про той тягар людських гріхів, які прийняв на себе Ісус Христос, ідучи на Голготу.  На вершині тишковицької гори неподалік лісу і джерела було встановлено і освячено символічний голготський хрест, який нагадує стацію смерті Ісуса на хресті. Так урочисто закладено перший хрест для подальшого облаштування хресної дороги відповідними стаціями.


Детальніше »»»
Дата: 19.07.2012 00:31 740

«І збудують Мені святиню — сказав Господь Бог — І буду перебувати посеред них»
(Вих. 25, 8).

 «Молитися Богу можна всюди, але хор є голоснішим від одного голосу, так і молитва в храмі "єдиними устами і єдиним серцем" скоріше доходить до Бога» (Св. Отці). По дорозі до храму повторюй молитву смиренного митаря:«Боже, милостивий будь мені, грішному» (Лк. 18, 13).
Входи в храм з духовною радістю.«Нехай радуються і веселяться Тобою всі, хто шукає Тебе» (Пс. 39, 17).
Входи в храм, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі твоєї, бо Господь говорить:«Прийдіть до Мене всі втомлені і обтяжені, і Я облегшу вас» (Мт 11, 28).
Подумай, чи твій зовнішній вигляд відповідає місцю, в якому ти знаходишся.«Нехай ваша окраса буде не зовнішня – заплітання волосся, накладання золотих обручок чи прибирання в шати, але в середині людського серця, в нетлінності душі, лагідної та мовчазної: це многоцінне перед Богом» (І Пт. 3, 3-4).
Входячи в храм, зроби три поклони з молитвою:«Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного (грішну)».
В храм приходь до початку Богослужіння. Поцілуй ікону на тетраподі, двічі перехрестившись перед і один раз після цілування. Почитаючи ікону, ми кланяємось не матеріалу, на якім вона написана, а Тому, Хто на ній зображений.


Детальніше »»»
Дата: 18.07.2012 12:14 256

Тишковичі належить до категорії маленьких сіл, воно знаходиться за 4 кілометри від державного кордону з Польщею, на дорозі Мостиська–Добромиль. Саме там, з непам’ятних часів, у лісі стоїть капличка Пресвятої Діви Марії. Збудована вона біля джерела. Вважається, що той, хто обмиється водою з нього, буде зцілений. Згідно з переказами, капличка у тишковицькому лісі існує ще з часів татарських нападів на українські землі. Під час одного з таких нападів місцеві жителі втекли до лісу і заховались всередині каплиці. Перелякані люди ревно молились і раптом їм об’явилась Матір Божа. Татари марно прочісували зарослі лісу – їм нікого не вдалося знайти. 


Детальніше »»»
Дата: 25.06.2012 20:18 735
Сторінок: 3 1 2 3 Всього публікацій: 30 Показувати на сторінці

Поділитися з друзями

Календар

«     Грудень 2021     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Цікаві інтернет ресурси