МОСТИСЬКИЙ ДЕКАНАТ Тишковичі - місце паломництва на Мостищині ... із Дитятком, що на грудях
зустрічає усі люди,
ще й усмішкою вітає,
за нас Бога все благає!
Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ

Головна | Новини Деканальні Парафіяльні | Духовенство Духовенство деканату Священики Тишкович | Богослужіння | Храми

23.03.2013 10:44
Таїнство Євхаристії у питаннях і відповідях

Святе таїнство Євхаристії – це Таїнство, в якому християнин причащається Тіла і Крові Христа. (431)

Для чого потрібна Євхаристія?

Християни причащаються Пресвятої Євхаристії «на відпущення гріхів і на життя вічне»: «Приступім до Причастя з палаючою любов’ю, щоб вогонь любові спалив наші гріхи й просвітив наші серця і щоб через причастя до божественного вогню ми самі розгорілись і були обожествлені» (446)

Через Євхаристію (у Святому Причасті) Христос дарує нам Самого Себе для зростання в новому житті. Причащаючись Господнього Тіла і Крові, ми отримуємо завдаток вічного життя: «Хто тіло Моє їсть і кров Мою п’є, той живе життям вічним, і Я воскрешу його останнього дня» (Йо. 6, 54). (432)

Усі, хто причащається Христа, стають «одне в Христі тіло, кожен один одному член» (Рм. 12, 5), тобто єдиною Церквою. (433)

Чому саме хліб і вино?

Хліб - це щоденна пожива кожної людини. У єврейському народі розділити з кимось хліб - означало поділитися своїм життям, це був особливий знак шанобливого ставлення до особи, з якою, крім трапези виявляється готовність розділити всі труднощі життя.

Хліб і вино єднаються з тілом, підтримують наше життя, сприяють росту, долають утому і слабість, дарують силу справляють тілу певну приємність, впливають і на дух (в здоровому тілі - здоровий дух).

Чи дійсно хліб і вино на Літургії стають Тілом і Кров'ю Христа?

Церква урочисто сповідує і навчає, що на Літургії приймаємо правдиве Тіло Христове – запоруку того, що й Церква є Тіло Христове: «Тож аби не тільки любов’ю, а й самим ділом бути нам членами Христового Тіла, будемо причащатися того Тіла. І це діється через поживу, що її дав Христос, щоб виявити свою велику любов до нас. Тому з’єднав самого Себе з нами, даючи нам своє Тіло, щоб ми не творили нічого іншого, як тільки тіло, з’єднане з Головою. І це є ознакою найсильнішої любові». (436)

Як приймаємо Святе Причастя?


Перед Причастям слід дотримуватися (євхаристійного) посту. За давніми церковними приписами це був піст, протягом якого людина не повинна була нічого їсти і пити, і він тривав від півночі до моменту прийняття Святого Причастя. Нині Церква, щоби вірні могли якомога частіше приймати Святу Євхаристію, дозволила дотримуватися євхаристійного посту тільки годину перед Святою Літургією.

Існує два способи прийняття Євхаристії: стоячи на навколішки. Людина, яка причащається навколішки, усвідомлює свою гріховність і розуміє, що Святе Причастя - це сам Ісус Христос, який до неї приходить. Таким положенням свого тіла вона засвідчує Богові свою пошану до Нього. однак набагато більше християн причащаютсья стоячи. Чинять вони це не тому, що не усвідомлюють важливості святого Таїнства Євхаристії, але згідно із закликом священослужителя під час святої Літургії перед причастям: "Зі страхом Божим і вірою приступіть!". Священик закликає вірних приступити, тобто прийти до євхаристійного Ісуса, і вони це чинять як добрі діти Божі. Щоб уникнути непорозуміння, у цьому питанні варто прислухатися до навчання свого Єпископа.

Після Причастя слід присвятити хоча б декілька хвилин для подяки і розмови з Ісусом, а також, якийсь час від споживання їжі, тім більше - від куріння та пиття алкогольних напоїв.

Хто може роздавати Євхаристію?

Відповідь на це запитання знаходимо у 709 каноні ККСЦ. Пресвяту Євхаристію роздає священик або диякон. Синод Єпископів патріяршої Церкви або Рада Ієрархів мають право встановити відповідні приписи, згідно з якими роздавати Пресвяту Євхаристію можуть також інші вірні, однак, у нашій Церкві (УГКЦ) це не практикується.  




Поділитися з друзями

Календар

«     Березень 2024     »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Цікаві інтернет ресурси